BAĞIŞ YAP

Srebrenitsa Katliamı

Müslüman düşmanlığının, kinin ve nefretin en acı örneklerinden biri: Srebrenitsa Katliamı. Bundan tam 24 yıl önce 8000’den fazla müslüman Srebrenitsa da acımasızca katledildi.

Yugoslavya'nın çöküşü üzerine 1992 yılında Sırpların Bosna'da başlattıkları soykırımla doğuya  doğru hızla ilerledi ve nüfusunun yüzde 75'ini Müslümanların  oluşturduğu 36 bin nüfuslu Srebrenitsa'yı ele geçirdi. Birkaç ay sonra  Boşnaklar kasabayı geri aldı. Çevre bölgelerden kaçan Boşnaklar da nüfusa eklenince bölgenin nüfusu 60 bine yükseldi. Açlık ve bulaşıcı hastalık gibi bir çok sorunlu mücadele eden bölgeye gerekli yardımlar ulaştırılmadı. Bilerek güçsüz bırakılan halkın silahları BM Barış Konseyi tarafından toplatıldı. Defalarca geri alma talepleri reddedilen halk savunmasız bırakıldı. Hollandalı Komutan Thom Karremans kendisine sığınan 25 bin mülteciyi ve şehri Sırplara teslim etti. Sırp kasabı Ratko Mladiç komutasındaki VRS (Bosna Sırp Cumhuriyeti Ordusu) birlikleri Srebrenitsa’ya girdi. Avrupa’nın ve tüm dünyanın sessizliği kulakları sağır ederken, yükselen tek ses canice katledilen 8372 cana aitti.

24. yıl döneminde müslümanlara yapılan bu zulmü unutmuyor, kini ve düşmanlığı lanetliyoruz. Katliamda hayatını kaybeden kardeşlerimizi rahmetle anıyoruz.

Mobil Aidat