Kıbrıs Barış Harekatı

45. yıl dönümünde Kıbrıs Barış Harekatında hayatlarını kaybeden şehitlerimizi rahmetle, gazilerimizi ise minnetle anıyoruz..

Tam 300 yıl boyunca ecdadın kanatları altında olan Kıbrıs 1950’li yıllara gelindiğinde dış mihrakların oyunları ile çalkalanmaya başlamıştı. Adadaki Rumların Yunanistan ile birleşme planları (Enosis) gerçekleştirilmeye çalışılıyordu. EOKA terör örgütü kanlı namlularını Türklere uzatmışken, zulüm durmaksızın devam ediyordu. 21 Aralık 1963 gecesi Kıbrıs Türk Alayı’nın doktoru Nihat İlhan’ın evini basan EOKA terör örgütü mensupları, evdeki üç çocuğu vahşice katlederek kanlı noel olarak adlandırılan saldırıları başlattı. Saldırılar boyunca Türk mahalleleri ateşe verildi, yakalanan Türkler kurşuna dizildi. Katliamda 300’den fazla Türk vatandaşımız hayatını kaybederken, 700’den fazla da yaralı vardı. Olaylar boyunca birçok vatandaşımız rehin alındı. 15 Temmuz 1974 tarihine gelindiğinde EOKA terör örgütü adadaki hükümete darbe gerçekleştirdi. Bardağı taşıran bu son damlaya kayıtsız kalmayan devletimiz Kıbrıslı Türkleri müdafa için kolları sıvadı. 45 yıl önce bugün Kıbrıs semalarında görünen Türk paraşütçüleri ile barış harekatı başlamış oldu. Başarı ile sonuçlanan çıkartma neticesinde 1983 yılında Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti ilan edildi. Bu vesileyle Türkiye Türk’ün bulunduğu en ufak toprak parçasında dahi zulme boyun eğmeyeceğini tüm Dünya’ya kanıtlamış oldu. Harekatın 45.yılında şehit olan 498 kahraman askerimizi, 70 kıbrıslı mücahiti ve 270 Kıbrıs Türk’ünü rahmetle anıyor, gazilerimize ise minnetlerimizi sunuyoruz.