Ali Haydar Efendinin (k.s.) Vefatının 59. Sene-i Devriyesi

Ali Haydar Efendi Hazretlerini vefatının sene-i devriyesinde rahmetle anıyoruz.

1870 yılında dünyaya gözlerini Batum’un Ahıska ilçesinde açan Ali Haydar Efendi büyük bir ilim insanı olmasının yanında Mahmud Efendi Hazretlerinin hocası olarak da bilinir. Erken yaşlarda Kur’an-ı Kerim eğitimine başlayan Ali Haydar Efendi ilk olarak Erzurum Bakırcı Medreselerinde tahsiline başlamıştır. Ardından İstanbul’da Fatih Medreselerinde ilim tahsiline devam etmiştir. Nakşibend tarikatının önemli hocalarından biri olan Çarşambalı Ahmed Hamdi’nin onayı ile 1902’de dersiam olarak ders vermeye başlamıştır. 1906 yılında Mekteb-i Nüvvab’daki hukuk eğitimini tamamlamıştır.

Fetvahâne Fıkıh Müderrisliği gibi önemli vazifelerde görev almıştır. Ayrıca Telif-i Mesâil Heyetinde reislik yapmıştır. Birinci Dünya Harbi gibi zorlu yıllarda vazifelerine devam eden Ali Haydar Efendi 1916 yılından itibaren her Ramazan’da padişah huzurunda yapılan ilmi ders ve sohbetlerin baş muhataplığı vazifesini yürütmüştür. Ali Haydar Efendi tüm yaşamı boyunca Kur’ân-ı Kerim’i yanından ayırmamış, ilmi çalışmalarına devam ederek kendi gibi birçok alim yetiştirmiştir. Ömrünü İslam’a adayan bu zat Nakşibendi tarikatının Halidi kolundan gelen silsilenin son halkalarından biridir.

Ali Haydar Efendi ömrünün son zamanların Mahmud Efendi Hazretlerini yetiştirmekle geçirmiştir. 1 Ağustos 1960 yılında hayata gözlerini yuman Ali Haydar Efendi Hazretlerini vefatının sene-i devriyesinde rahmet ve hürmet ile anıyoruz.