1071 Malazgirt Zaferi

Ebedi vatan toprağının kapılarının bizlere açıldığı gün; 26 Ağustos 1071’de milletimiz için yeni bir gün doğarken kafirler için güneş batıyordu. Tüm dünyanın gidişatını değiştiren bu kutlu zafer sayesinde vatanımızın temelleri atıldı, İslam sancağının rüzgari Anadolu’yu ve tüm dünyayı sardı.

Sultan Alparslan’ın Mısır’a sefere çıkma hazırlıklarında olduğunu öğrenen Bizans imparatoru Romen Diyojen çoğu paralı askerlerden oluşan 200 bin kişiden fazla bir orduyla Erzurum’a doğru yöneldi. Haberi alan Sultan Alparslan ordularının bir kısmını yine de Mısır’a yönlendirerek geriye kalan ordusuyla Bizans’ı karşılamak için yola koyuldu. Bizans ordusunun sayısı ordumuzun kat ve kat fazlası idi. Mübarek bir cuma günü olan 26 Ağustos 1071’de Sultan Alparslan ordularına cuma namazını kıldırdı ve ardından şu sözleri söyledi: “Ya Rabbi ! Seni kendime vekil yapıyor, âzâmetin karşısında yüzümü yere sürüyor, uğrunda cihâd ediyorum. Ey Allahım! Niyetim halistir; bana yardım et!”. Sultan beyaz elbiselerini giydi; atının kolanlarını sıktı, kuyruğunu bağladı, kılıç ve topuzunu alıp atına bindi. İslâm’ın büyük gazisi Alparslan şu son vasiyette bulundu: “Ey Askerler!… Eğer şehid olursam bu beyaz elbise kefenim olsun. Ben nefsimi Allah’a adadım. Benim için şehadet de, muzaffer olmak da bir saadettir. Zaferi kazanırsak istikbal bizimdir”.

Bu iman dolu yüreklerin ve azmin karşısında duramayan Bizans ordusu güçlü ve kalabalık ordusuna rağmen yenik düştü. Yüzyıllardır süre gelen Bizans’ın baskı imparatorluğu böylece derinden sarsıldı. 948. yıldönümünde Anadolu’yu bizlere vatan eden; başta Sultan Alparslan olmak üzere, tüm yiğitlerimizi ve şehit düşen atalarımızı saygı, hürmet ve rahmet ile anıyoruz.