Bayram Ali Öztürk Hocaefendi

Bayram Ali Öztürk Hocaefendi 1 Mart 1952 tarihinde Trabzon Of’da dünyaya gelmiştir. Tüm eğitim hayatı boyunca kitap okumayı çok seven Hocaefendi, ilkokul ve ortaokulu Sakarya’da tamamladı. İmam Hatip Lisesi eğitimini de tamamladıktan sonra Erzurum Yüksek İslam Enstitüsü’nü kazandı ve üniversite hayatı boyunca da başarılı bir eğitim süreci geçiren Hocaefendi, mezun olmasına yakın geleceği için çizeceği yol hakkında fikir danışmak için Mahmud Efendi Hazretleri’ne mektuplar yazdı. O da kendisine İstanbul’a gelmesi konusunda tavsiyede bulundu.

1978 yılında hocasının öğüdü ile İstanbul’a yerleşen Bayram Ali Öztürk Hocaefendi, tekrardan medrese eğitimine başladı. Eğitimi sırasında ve sonrasında çevresini aydınlatan, bildiğini paylaşmayı görev bilen bir zat oldu. Edebi ağırlıklı mektupları çok iyi anlar, en iyi şekilde de açıklardı. Arapça, Farsça, İngilizce, Osmanlıca ve Almanca dillerine hakim olan Hocaefendi birçok farklı kaynaktan okuma yapmayı ve araştırmayı severdi. Bir İmam Rabbani hayranı olan Hocaefendi Mektubat adlı eserini ezbere bilirdi. 20 binden fazla kitaptan oluşan bir kütüphaneye sahip idi. Kitaplarının hepsine ayrı ayrı kıymet gösterir, temizliklerini kendi yapardı. Derin bilgi birikimi ile çok sayıda talebeye rehberlik etti ve yol gösterdi. Bayram Ali Öztürk Hocaefendi İsmailağa Camiinde gerçekleştirdiği sohbetlerinde her zaman son derece kıymetli bilgiler verirdi.

Müslümanları her şeyden ve herkesten sakınır, İslam’ı tehdit eden unsurlar konusunda nokta atışı tesbitlerde bulunurdu. Doğru bildiğini konuşmaktan geri durmazdı. 3 Eylül 2006 günü İsmailağa Camiinde yaptığı sohbeti bitiren Hocaefendi’nin yanına bir hain yanaştı ve onu kalbinden bıçakladı. Şehadetin üzerinden 13 sene geçsede katilim azmettiricisi ne yazık ki bulunamadı. Bayram Ali Öztürk Hocaefendi’yi şehadetinin seneyi devriyesinde rahmetle anıyoruz.