Çöl Aslanı Ömer Muhtar

ÇÖL ASLANI ÖMER MUHTAR

88 yıl önce bugün bir yiğit dünyadan göçtü. 22 yıl boyunca Libya’da İtalyan kuvvetlerine karşı cesur bir direniş gösteren “Çöl Aslanı” Ömer Muhtar idam edildi.

Ömer Muhtar 20 Ağustos 1958’de Libya Cebel Ahdar’da dünyaya geldi. Eğitimini Senusi Medreselerinde alan Ömer Muhtar ömrünü mücadele ile geçirdi. Bir süre Çad’da Fransızların misyonerlik faaliyetlerine karşı mücadele gösterdi. Asıl mesleği Kur’ân-ı Kerim ve İslami ilimler öğretmenliği olan Ömer Muhtar davasını aynı zamanda imanlı nesiller yetiştirerek sürdürdü.

İtalyanların Libya işgali Trablus ve Bingazi şehirlerine saldırılar ile başladı. Ömer Muhtar bölgeyi çok iyi tanıyor bu açıdan işgalci kuvvetlere karşı etkin stratejiler geliştiriyordu. Savaşlardaki başarısı ve cesareti sebebiyle “Çöl Aslanı” lakabıyla anılmaya başladı. Direnişi boyunca birçok başarılı komutana kök söktüren Ömer Muhtar 22 yıl boyunca cihad etti.

1930 yılına gelindiğinde İtalya’da faşist lider Mussolini yönetimdeydi. Bölgeye General Radolfo Graziani vali olarak atandı. Savaş meydanlarında başarı sağlayamayan İtalyanlar kanlı yöntemlerle direnişe darbe vurmaya çalıştılar. Sivil halktan 100 bin kişi toplama kamplarına getirildi. Mısır sınırı kapatıldı ve direnişçilerin desteği kesildi. Yerel güçlerden bazı kesimler İtalyanlardan yana taraf değiştirerek mücadelenin zayıflamasına sebep oldular. Cihadından asla vazgeçmeyen Ömer Muhtar bu koşullar sebebiyle 11 Eylül 1931’de pusuya düşürüldü ve yakalandı. 16 Eylül günü de idam edildi.

“Biz asla teslim olmayız. Ya kazanırız, ya ölürüz. Bizden sonraki nesillerle de savaşacaksınız. Bana gelince, ben cellâtlarımdan daha uzun yaşayacağım.”

Onun mücadelesi, azmi, vatanseverliği ve imanlı yüreği bugün hala zulme uğrayan İslam topraklarının halklarına ilham vermeye devam ediyor. Kendisi saygı ve rahmet ile anıyoruz. Ruhu şad olsun.