PROF. DR. NECMETTİN ERBAKAN

Sadece ülkesinin değil tüm dünyanın saadetini isteyen bir lider… Yakın tarihimizde siyasete damga vurmuş bir isim; Prof. Dr. Necmettin Erbakan 29 Ekim 1926’da Sinop’ta dünyaya geldi. Babası Sinop Kadı Vekili Mehmet Sabri Bey, annesi ise Kamer Hanım idi. İlk öğretimine Kayseri’de başladı, babasının tayini üzerine Trabzon’da devam etmek durumunda kaldı. Lise eğitimini İstanbul Erkek Lisesi’nde birincilik ile tamamladı. Elde ettiği bu başarı ona üniversiteye sınavsız giriş yapabilme hakkı kazandırdı, fakat o yine de sınavlara girerek üstün bir başarı elde etti. İstanbul Teknik Üniversitesi’ni çok yüksek bir puan ile kazandı.

Makine Fakültesinden 1948 yılında mezun oldu. Mezun olur olmaz aslında sadece profesörlerin ders verebildiği Motorlar Kürsüsü’nde ders vermeye başladı. Okulu tarafından 1951’de Almanya’ya doktora yapmaya gönderildi. Aachen Üniversitesi’nde motorlarda yakıt tasarrufu konulu araştırmalar yaptı. Henüz daha 27 yaşında iken doçent oldu. Doçentliğe kavuşmasını sağlayan tezi Alman bilim çevrelerinde büyük yankı uyandırdı. Almanya Ekonomi Bakanlığı’nın davetiyle, ağır sanayi fabrikalarını gezip bilimsel araştırmalarını sürdürdü. 1954-1955 yılları arasında ülkeye dönerek askerlik görevini yerine getirdi. Ömrü boyunca ilimle meşgul olan Prof. Dr. Necmettin Erbakan’ın en önemli atılımlarından biri 1956-1963 yılları arasında ilk yerli motoru üretecek Güneş Motor’u kurmak oldu. 1965 yılında profesörlük ünvanını aldı. 1967’de TOBB Genel Sekreteri olarak seçildi. 1969’da genel başkanlığa yükseldi.

17 Ocak 1970 yılında Milli Nizam Partisi’ni kurdu. Parti 12 Mart askeri müdahalesi sonrası kapatıldı. Bu hadisenin ardından Erbakan 11 Ekim 1972’de Milli Selamet Partisi’ni kurdu. Parti 1973 yılı seçimlerinde, 48 milletvekili ile meclise girdi. Necmettin Erbakan Kıbrıs Barış Harekatı döneminde de, partisi ile birlikte kararlı ve sağlam bir duruş göstermiş, harekatın başarılı olmasında önemli bir rol oynamıştır. Siyasi hayatı boyunca davasının önünde duran çok sayıda engelle mücadele etmiştir. 12 Eylül 1980 askeri darbesinde Milli Selamet Partisi kapatılmış, Necmettin Erbakan’da gözaltına alınmıştır. 10 yıl siyaset yapma yasağı alsa da bu yasak halkın isteği ile kaldırılmıştır. 11 Ekim 1987’de Refah Partisi’nin genel başkanı seçilmiştir. 1995 seçimlerinde partisi 158 milletvekili ile birinci parti olmuştur. Refahyol hükümetinde Necmettin Erbakan başbakan olarak görev almıştır. 28 Şubat darbesinde istifaya zorlansa da, dik bir duruş sergilemiştir. 28 Şubat sonrası Refah Partisi 16 Ocak 1998’de bir kez daha kapatılmıştır. Necmettin Erbakan’a da 5 yıl siyaset yasağı verilmiştir. Milli Görüş hareketi siyaset yoluna Fazilet Partisi ile devam etmiştir. Haziran 2001’de bu parti kapatılmıştır.

Necmettin Erbakan yasaklı yıllarının sona ermesinin ardından 2003’te Saadet Partisi Genel Başkanı olmuştur. 2004’te açılan bir dava sonucu görevini bırakmak zorunda kalmıştır. 2010 yılında tekrar genel başkanlığa seçilmiştir. Ömrü boyunca davası uğruna Türkiye’yi bucak bucak gezmiştir. İlerleyen yaşına rağmen davaya hizmetten geri durmamıştır. Sayın Necmettin Erbakan 27 Şubat 2011’de Hakk’ın rahmetine kavuşmuştur. Siyaset hayatı boyunca vicdanlı bir duruş sergilemiş, hem ülkesinin hem tüm İslam aleminin refah ve huzuru için çalışan; cesur, bilgili, kültürlü bir lider olmuştur. Batıyı taklitçilikten uzaklaşmayı, öz değerlerimiz ile var olmayı savunmuştur. Sayın Erbakan’ın dünya görüşünü şu sözleri ile kavramamız mümkün: ”İslam beş temel üzerine bina edilmiş bir hakikat sarayıdır ve hayat programıdır. Yoksa, sadece bu beş şeyden ibaret zannedilmesi hatadır. Zira, sadece bir kısmına inanmak ve yaşamak İslam değildir.”

Tüm hayatına, siyasetine ve davasına imanını tatbik ederek yürüyen Prof. Dr. Necmettin Erbakan’ı vefatının seneyi devriyesinde saygı ve rahmetle anıyoruz.